dilluns, 2 de febrer del 2009

Sopa de cua de sargantana


Agencia Polonesa de Notícies (APN)

Marta Gené Camps guanya el premi Edebé de literatura infantil amb l’obra “Sopa de cua de sargantana”. Entre els guanyadors del premi Edebé hi figura Carlos Ruiz Zafón.


L’obra guanyadora tracta d’una nena de 12 anys capaç de predir el futur. Aviat és acusada de ser bruixa.

L’autora de 27 anys és una cineasta “polaca” que treballa a Los Angeles, als estudis Sony-Columbia on ha dirigit cinc curt metratges.

L’obra junt a la de Jordi Cervera, guanyador del premi juvenil, serà posada a la venda al març , les dues obres seran editades en català-polonès, castellà, gallec, euskera i braile.
Al temps el premi Ramon Llull ha recaigut en Carles Casajuana amb la novela que porta per títol “L’últim home que parlava català”. Caldrà preguntar a Candela, la nena protagonista de “sopa de cua de sargantana” (quin títol més bonic) si comparteix la predicció del futur, o present, assassinat del català. O podria ser, que l’assassinat als vestidors del DKV Joventut, que té lloc a la novella policíaca “la mort a sis vint-i-cinc” i la seva relació amb la Badalona multicultural li serveixin a Candela- Marta, amb les seves dots de predicció, per preparar un thriller cinematogràfic sobre la mort del català.

Segons a pogut saber l’APN l’autora era molt crítica amb l’alt nivell de pol·lució a Pequín però alhora valorava l’alt nivell esportiu dels jocs. Un esperit lliure.

Tot plegat ens recorda que estem a Polònia. El sindicat Solidarnosc recomana la seva lectura. Ja sabem que l’ impacte mediàtic ha estat per als altres premiats (Jordi Cervera Casajuana). Als dos els valorem molt, però creiem que val la pena seguir a aquesta jove autora i les seves prometedores prediccions.