diumenge, 9 d’agost del 2009

ORWELL.


A les drassanes de Gdansk, a l’extrem sud del Delta del Vistula fa calor; els núvols , la humitat dibuixen una sensació de xafogor. La gent passeja trista, resignada pel nou port. Una forta olor a fang. Cap ganes de escriure, “inútilment”, aquest post. És un deure, una promesa que li vaig fer al company Reys, company ( que no militant) del sindicat.

Li devem també a Orwell, Els polonesos, els reals i els ficticis, li devem molt a Orwell.

Corria l’any 1937 i el jove A. Blair ( Artur) vigilava la seu del POUM. Els guàrdies d’assalt havien ocupat l’edifici de la Telefònica a la Plaça Catalunya. Era maig. Eren les brigades internacionals. Era un jove lluitador antifeixista i un ja veterà lluitador antiestalinista. A la Catalunya del 37 coincidien les dues causes, compartides per lluitadors de molts colors (recordem Carrasco i Formiguera).
Governava l’esquerra, junt amb la soviètica, amb la historia més dogmàtica del món. Història certament dignificada per la derrota, per la llarga lluita antifranquista. Aquesta esquerra autosatisfeta, incapaç d’assumir una crítica, incapaç fins i tot de recordar la seva història.Convençuda de la seva raó històrica, torna a governar.

És aquí, a la Polònia de les càmeres a les comissaries, on es representarà la profecia de la videovigilància, 1984. La profecia d’una societat vigilada per un gran ull en poder dels governants. La paradoxa, és que l’ull, les càmeres que tot ho veuen, unes vigilen policies, altres estan en mans privades.

Invalida això la denúncia D’Orwell?. Creiem que no, l’escència de 1984 i de rebel·lió a la granja està viva, més viva que mai. El concepte d’ortodòxia, la correcció política, el pensament únic està més garantit que mai. Fins el punt que alguns sociòlegs denuncien que més del 80% dels ciutadans compateixen afirmacions ideològiques, sense que sàpiguen explicar els continguts. Com a la granja de la rebel·lió un exercit de servidors (gossos a l’obra) s’encarrega d’escampar i controlar el pensament. Els vigilants del pensament fan una profunda i eficient feina, una premsa submisa. Una xarxa d’empreses subvencionada. Intel·lectuals orgànics en el sentit “gramscia” del terme. Un exèrcit dogmàtic militant i molt actiu “Omnipresent”. L’escència de la denúncia orwelliana no és la càmera, la videovigilància, sinó el control del pensament. A través de tots el mitjans, incloent la xarxa, es tracta de controlar el pensament.

Un exercit de fanàtics, militants de religions sense divinitat, oficiants de rituals sense misteri, com els gossos de la rebel·lió a la granja, rastregen qualsevol dissidència de l’esquerra oficial.
Orwell està viu, com ho està la lluita de tots aquells que creuen en la llibertat de consciència, es diguin Carrasco i Formigera, es diguin Artur Blair. Orwell viu també avui aquí a Polònia per molt que el vulguin fossilitzar, per molt que se’l vulguin apropiar aquells, que no fa tant el van perseguir!!!

Cap veritat és absoluta, no seria veritat.
Qui ho va dir??)


Canviar una ortodòxia per altra no suposa necessàriament un progrés.



Qui ho va escriure???)

La policia del pensament:

Tots els animals són iguals, però alguns més iguals que altres

11 comentaris:

Krupp ha dit...

Si lo tripartit són los malvats soviètics (quan va desapareixer l'URSS? lo 1991? Fa ja 18 anys? A vore si canvieu lo cuento, que viviu escorats al segle XX!!), vatros us deveu identificar en la Lliga, no? M'agradaria recordar l'ajut i participació de Cambó al règim de Franco, que no sé com lo justificareu.
Per altra banda, tot este cuento vol podrieu aplicar perfectament a vatros mateixos, ja que los think tanks més potents del món són de la vostra corda. Si això és tot lo que havieu de parlar d'Orwell me defraudeu un poquet, sincerament.
Com sempre, lo vostre estil és de flipe.
Solidaritat, o Convergència Lisèrgica de Catalunya?

Anònim ha dit...

Ai Krupp quanta saviesa , quanta matèria gris per la teva part. Nosaltres no ens identifiquem... ets tu qui identifiques, cosifiques. Tu ho fas tot. Nomes un consell entre finals de setembre i octubre es representa l’obra al Poliorama , tot just al mateix edifici on Orwell , llavors el jove Blair , feia guàrdia en defensa de l’edifici del POUM. I si , si l unió soviètica , el mur va caure però l’estalinisme i el feixisme quotidià no. Vols proves?? Tu n’ets una!!!

Krupp ha dit...

No identifico, només interpreto, i pregunto.
Per cert(1), no m'heu (o m'has) contestat.
Per cert (2), Orwell no va estar mai a les Brigades Internacionals. Ell va entrar a formar part de les milícies del P.O.U.M., que no és lo mateix.
Per cert(3), difícilment es pot considerar que fos "un ja veterà lluitador antiestalinista", ja que el seu antiestalinisme s'inicia precísament de la seva experiència a la Guerra Civil.
És que no heu (o has) llegit Homenatge a Catalunya? I vatros voleu donar lliçons d'Orwell?
Per cert (4), és que voleu encetar una caça de bruixes? Jo sóc una prova, dieu? De què? De que no compartixo les vostres idees?

Anònim ha dit...

Per cert /. Ho diu el post que Orwell fos brigadista.

Per cert eren els fets de maig/ van intervenir membres de les brigades internacionals militants del PSUC,( ja havien participat a l'assalt de l'Hotel Colon) , UGT i Estat Català
Per cert hem llegit Homenatge a Catalunya, no és cap merit. Un plaer
Per cert difícilment no es pot considerar un “ja” veterà lluitador anti stalinista quan s’enfronta amb un fusell a la ma als stalinistes.
Per cert no volem donar lliçons a ningú . Estem esperant lliçons de tots,menys lliçons de dogmatisme. Gracies

Anònim ha dit...

El primer per cert és una pregunta. Ho diu el post que orwell fos brigadista??

Anònim ha dit...

Pot ser em poso on no em manen però com es sabut ni Orwell ni Hemingwey eren brigadistes. La majoria de brigadistes eren comunistes i com diu un comentari van participar al costat del PSUC ja en l’asalt a l’hotel Colon: Jo no he entès que l’escrit digues que Orwell fos brigadista sino que els brigadistes participaven. Una manera de situar l’ambient històric. Home, novell , novell no era; veterà, veterà tampoc. És poc rellevant. En tot lo altre el post m’aporta coses , tot i que força un poquet a favor d’un bàndol . Perdoneu per posar-me on no em demanen.

Krupp ha dit...

"Corria l’any 1937 i el jove A. Blair ( Artur) vigilava la seu del POUM. Els guàrdies d’assalt havien ocupat l’edifici de la Telefònica a la Plaça Catalunya. Era maig. Eren les brigades internacionals. Era un jove lluitador antifeixista i un ja veterà lluitador antiestalinista".
No sé com voleu que interprete això. Com que són frases inconnexes, és fàcil refutar a posteriori les interpretacions que semblen més evidents. En tot cas la vostra redacció és bastant confosa.
Dogmatisme? En tot cas me molesta com s'intenta fer parlar als morts.

el canalero ha dit...

Camarades de Solidarnosc. Ahir la web del Pravda-televisió deia que els veïns d'Horta de San Joan, volen deixar de parlar del foc i tornar a la normalitat. Que els hi fareu cas i deixareu de remenar les cireres per l'Assemblea Legislativa soviètica?

Anònim ha dit...

Amic canalero ja ho hem fet , k t a vore Orwelll amb Orta?? no saps que a Pradva tenim infiltrats!! Dâ skorâvâ!!

Krupp ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Krupp ha dit...

Què té que veure Orwell amb Horta? Potser que los dos apareixen al mateix blog, i amb la mateixa intenció tendenciosament política.